Skip to content

Download a PDF copy of the program.

Program

8:15 AM - 8:40 AM

Registration

Duration: 25 mins
8:40 AM - 8:50 AM

Welcome to country

Duration: 10 mins
8:50 AM - 8:55 AM

CEO address

Megan Motto FGIA, Chief Executive, Governance Institute of Australia

Duration: 5 mins
8:55 AM - 9:10 AM

MC opening

Anjali Rao, Broadcast Journalist

Duration: 15 mins
9:10 AM - 9:50 AM

International keynote address

Sir Winfried Bischoff, Chairman, JP Morgan Securities plc & Chairman, Financial Reporting Council UK

This keynote considers culture, governance, regulation, the audit market and the importance of trust, and the elephant in the room – remuneration

Duration: 40 mins
9:50 AM - 10:30 AM

Fireside chat: The state of the nation — economic view

Chair: Paul Bloxham, Chief Economist (Australia, New Zealand and Global Commodities), HSBC Bank Australia

Besa Deda, Chief Economist, St George Bank

Duration: 40 mins
10:30 AM - 11:10 AM

National keynote: Boards as social systems

Alison Watkins, Group Managing Director, Coca Cola Amatil

Most boards have strong governance and regulatory structures framing and underpinning their function. Yet, some boards are exceptional while others are average and still others fail. What then are the hallmarks of excellence?

  • Emotional intelligence — leadership, collaboration and engagement
  • Collective performance, common purpose and mutual accountability
  • Dialogue, dissent and decision-making
  • The culture challenge
Duration: 40 mins
11:10 AM - 11:40 AM

Morning tea

Live Silent Demonstration — located in the Exhibition area

Duration: 30 mins
11:40 AM - 12:20 PM

1A: Leadership — The role of modern boards

Chair: Diane Smith-Gander AO FGIA FCIS, Non-executive Director, Wesfarmers and AGL

Ewen Crouch AM, Non-executive Director, Westpac & BlueScope Steel, Chairman, Corporate Travel Management

The role of boards is a dynamic concept. Each board is defined by its engagement with the executive in strategy and influence over the direction of the organisation.

  • Defining the role of the board
  • Is there an ideal engagement philosophy?
  • Securing the right people
  • Building the right agenda
  • Setting culture and tone
Duration: 40 mins
11:40 AM - 12:20 PM

1B: Governance — Auditing culture

Chair: Jana Jevcakova, Director, Corporate Governance, Morrow Sodali

Fahmi Hossain, Managing Director & Co-founder, Rhizome Advisory Group

Jan van der Schalk, Equities Analyst, Ausbil

Daniel de Zilva PhD, Associate Director, Kiel Advisory Group

Failures in culture have been at the core of the sweeping loss of trust in business. Regulators are recommending an audit of organisational trust and culture.

  • How do you audit an amorphous concept such as trust?
  • How can internal audits be leveraged to understand and maintain culture?
  • Enablers and challenges for auditing culture
  • Combining metrics, systems and processes for audit with instinct

Session sponsored by

Duration: 40 mins
11:40 AM - 12:20 PM

1C: Risk — Risk information and the organisation

Xavier Saldoni, Chief Risk Officer, Medibank

One of the key issues coming out of recent royal commissions has been the quality of information on risk accessed by boards. How can risk teams be given agency to convey meaningful risk information to all levels of the organisation?

Duration: 40 mins
12:20 PM - 1:20 PM

Lunch

Live Silent demonstration — located in the Exhibition area 

Duration: 1 hour
1:00 PM - 1:15 PM

Annual General Meeting of the Australian division of the Institute of Chartered Secretaries and Administrators

Duration: 15 mins
1:20 PM - 2:10 PM

2A: Leadership — Leading for your customers

Chair: Rachel Waterhouse GIA (Affiliated), General Manager, Engagement, Governance Institute of Australia

Richard Spencer, Chief Customer Experience Officer, NSW Business Chamber

Customer profiles are changing. Their style of engagement; their continuous connectivity, and pervasive social media use demand new strategies. 

  • Who is the customer?
  • How to win and retain a diverse and informed customer base
  • Understanding customer journeys and influence 
  • Technology and new business models
  • Customer experience
Duration: 50 mins
1:20 PM - 2:10 PM

2B: Governance — Shareholder primacy versus stakeholder value

Chair: Helen Hardy FGIA, Company Secretary, Origin Energy Limited

Paul Murphy, Senior Manager, Government Relations & Industry Policy, Vanguard Australia

Sir Winfried Bischoff, Chairman, JP Morgan Securities plc & Chairman, Financial Reporting Council UK

Simon Pordage FGIA FCIS, Company Secretary, ANZ Banking Group

This session questions whether shareholder primacy and stakeholder value are inherently at odds. How can the strategies for stakeholder value be rooted in sound business outcomes? When does shareholder primacy go too far?

Duration: 50 mins
1:20 PM - 2:10 PM

2C: Risk — Protecting stakeholder data

Chair: Lyn Nicholson FGIA FCIS, General Counsel, Corporate Group, Holding Redlich

Prerana Mehta, Chief of Ecosystem Development, AustCyber

Nick Ellsmore, Co-Founder, Hivint & Director, Consulting & Professional Services (Pacific), Trustwave

The success of cyber-threat mitigation is anchored in security, vigilance, resilience and dynamic response. This session looks at effective defence and sound cyber-security strategies.

Session sponsored by

Duration: 50 mins
2:20 PM - 3:10 PM

3A: Leadership — The complexities of for-purpose missions

Chair: Mark Wilbourn, General Manager, Education, Governance Institute of Australia

Andrew Methven, General Manager — Enterprise Risk & Assurance, Mission Australia

Dr Lisa O’Brien, Chief Executive Officer, The Smith Family, Non-executive Director, BUPA Australia/New Zealand

For-purpose organisations navigate complex service, regulatory, funding and political landscapes on which their sustainability and mission depend.

  • Mandate and composition of boards
  • Navigating government and political change
  • Advocacy challenges
  • Living in continuous crisis — risk profile, appetite, tolerance, capacity
Duration: 50 mins
2:20 PM - 3:10 PM

3B: Governance — How to engage with regulators

Chair: Catherine Maxwell FGIA FCIS, General Manager, Policy and Advocacy, Governance Institute of Australia

John Price, Commissioner, Australian Securities and Investments Commission

Professor Michael A Adams FGIA (Life) FCIS, Head, School of Law & Professor of Corporate Law, University of New England

Leah Fricke FGIA FCIS, Non-executive Director, Columbus Capital

Companies, particularly those in the financial services sector, will need to adapt to a very different regulatory environment in the post Hayne Commission world. This session considers the key factors to make your regulator engagement model fit for purpose in this new environment.

Session sponsored by

Duration: 50 mins
2:20 PM - 3:10 PM

3C: Risk — Articulating risk appetite

Chair: Leon Cox, General Manager, Membership, Governance Institute of Australia

Darryl Newton, Non-executive Director, ING Bank (Australia) Limited

Boards are expected to ensure that the organisation is working to the set risk appetite. Can the board truly articulate the organisation’s tolerance? We look at how a risk appetite set by the board can guide individual managers as they make decisions on the ground.

Duration: 50 mins
3:10 PM - 3:40 PM

Afternoon tea

Live Silent Demonstration — located in the Exhibition area

Duration: 30 mins
3:40 PM - 4:20 PM

Fireside: Public sector governance — resonating with change

Peter Achterstraat AM FGIA FCIS, Productivity Commissioner, NSW

Jane Halton AO PSM, Non-executive Director, ANZ Banking Group & Clayton Utz

Peter Varghese AO, Chancellor, University of Queensland, Non-executive Director, AMP & North Queensland Airports

  • The drivers for change — human services, infrastructure, education, health, community affairs
  • Frameworks for governance — strategy, culture, engagement, accountability
  • Public private partnerships — governance and risk
  • Machinery of government — people, risk, challenge
Duration: 40 mins
4:20 PM - 5:00 PM

Fireside chat: Technology, modern governance and human-centred design

Chair: Megan Motto FGIA, Chief Executive, Governance Institute of Australia

Diane Smith-Gander AO FGIA FCIS, Non-executive Director, Wesfarmers and AGL

Dottie Schindlinger, Technology Evangelist, Diligent (USA)

Andrew Stevens, Chairman, Innovation and Science Australia, Non-executive Director, Stockland Group Limited

  • Modern governance – how technology enables board governance
  • Human centred design - access, usability, human rights, ethical deployment
  • Board view - visibility, accountability, insight, behaviour, timeliness, transparency, action

Session sponsored by

Duration: 40 mins
5:00 PM - 5:45 PM

Converging on climate risk and opportunity — finding a common language

Chair: Geoff Summerhayes, Executive Board Member, Australian Prudential Regulation Authority

Dr Madelyn Antoncic, Chief Executive Officer, Sustainability Accounting Standards Board (USA)

Andrew Buay, Vice President Group Sustainability, Singtel

Kylie Porter, Executive Director, Global Compact Network Australia

As investors and regulators around the globe urge corporations to turn their minds to climate reporting and disclosure, the first step must be a common language to facilitate alignment of frameworks and collaboration along the value chain. 

Madelyn Antoncic opens the session with an insight into the recommendations of the Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) and how global reporting bodies are working to align thinking, and integration, between financial and non-financial reporting.

  • Common principles of materiality
  • Mapping of the reporting landscape
  • Frameworks for cross-sector engagement
  • Dependencies along the learning curve — government, policy, civic society and company contexts
Duration: 45 mins
5:45 PM - 5:50 PM

President’s Award announcement

Duration: 5 mins
5:50 PM - 7:30 PM

Networking drinks

Join us for a fun social networking function and mingle with your fellow delegates over delicious canapés and drinks.

Plantagenet wines will be holding a wine-tasting and are offering National Conference delegates 15% off your online order using code AGIC19 

Buy Online

Duration: 1.67 hours
8:50 AM - 9:00 AM

Welcome

Duration: 10 mins
9:00 AM - 9:50 AM

International keynote: Global risk and the challenge for risk management

Lakshmi Shyam-Sunder, Vice President and Chief Risk Officer, World Bank Group

Key global risks, challenges for CROs and strategies for agility, innovation and timely response.

Duration: 50 mins
9:50 AM - 10:40 AM

Fireside chat: Future of the workforce — responsibilities of the corporation

Chair: Deidre Willmott, Non-executive Director, Australia Post

Taj Pabari, Chief Executive Officer, Fifty Six Creations

Nigel Ampherlaw, Chairman and Independent Non-Executive Director, Credit Union Australia

Guy Herbert, Risk Futurist, Atlassian

Automation is driving rapid innovation, and process and system efficiencies and economies of scale. Artificial Intelligence and machine learning are taking on more tasks currently performed by people.

  • Who will then be responsible for this displaced workforce?
  • How do we reskill, retrain, or reallocate people?
  • What is the responsibility of boards and management when they build strategy?
Duration: 50 mins
10:40 AM - 11:10 AM

Morning tea

Live Silent Demonstration — located in the Exhibition area

Duration: 30 mins
11:10 AM - 12:00 PM

4A: Leadership — Project management as a tool for leadership

Jeff Schwisow, Managing Director, Continuum

Using projects to engage your people is an effective strategy to build and innovate.

  • Part 1: Strategy — now vs next, illusion of certainty
  • Part 2: Execution — empowering people, evolved frameworks and shared purpose
Duration: 50 mins
11:10 AM - 12:00 PM

4B: Governance — Regulatory changes and implications for governance

Chair: Ann Bowering, Head of Issuer Services, Australia & New Zealand, Computershare

Roslyn Toms AGIA, Group Executive Legal & Chief Risk Officer, nib

Jane Bowd AGIA ACIS, Group Company Secretary & Corporate Counsel, Coca Cola Amatil

Robert Gerrard, Group Vice President, Legal & Secretariat, Brambles Limited

  • Whistleblower laws
  • Modern slavery, anti-bribery and corruption
  • BEAR extension
  • Listing rules

Session sponsored by

Duration: 50 mins
11:10 AM - 12:00 PM

4C: Risk — The networked world

Chair: Tim Timchur FGIA FCIS, Director, 365 Architechs

Steve Vallas, Director, Honey Digital

Connuil McEvedy FGIA FCIS, Managing Partner, Risk as a Service, DXC Technology

Justin Greenstein, Head of Risk and Operations, ANZ

How do you navigate this ecosystem to deliver services and products, enable collaboration, drive innovation, share knowledge and ultimately create value?

  • Technology and digital systems
  • Social networks
  • Information networks

Session sponsored by

Duration: 50 mins
12:00 PM - 1:00 PM

Lunch

Live Silent Demonstration — located in the Exhibition area

Duration: 1 hour
1:00 PM - 1:20 PM

Governance Institute awards and prize announcements

Duration: 20 mins
1:00 PM - 1:10 PM

2020 President announcement

Duration: 10 mins
1:10 PM - 1:20 PM

Prize announcements

Duration: 10 mins
1:20 PM - 2:10 PM

Design thinking in governance: A cross-sector conversation

Chair: Stephen Page FCIS, Head of International Corporate Governance, Nasdaq

Anna Bligh AC, Chief Executive Officer, Australian Banking Association

Kate Spargo, Non-executive Director, Sigma Pharmaceuticals and Sonic Healthcare

When innovation is driven by human centred-design, how do we adapt such thinking for
good governance? 

  • The human at the centre
  • Insightful and immersive strategy
  • Critical thinking in governance — explore, affect, reflect, probe, analyse, clarify
  • Ethics, trust and transparency

Session sponsored by

Duration: 50 mins
2:10 PM - 2:50 PM

Fireside chat: Culture, performance and leadership in Australian sports

Chair: Kate Palmer AM, Chief Executive Officer, Sports Australia

Fiona de Jong, Head of Australia’s Nation Brand, Australian Trade and Investment Commission

Irena Reiss, Non-executive Director, Special Olympics Australia

Failures in culture across sports, and the values driving conduct and performance, have repeatedly come under scrutiny. How can governance and leadership drive good culture and performance that aligns with their sporting values?

  • Professionalism, commercialisation, integrity, accountability
  • When culture fails
  • Risk and consequence management
  • Embedding good governance from the grassroots
Duration: 40 mins
2:50 PM - 3:30 PM

The future governance professional

Chair: TK Kerstetter, Host, Inside America’s Boardrooms

Megan Motto FGIA, Chief Executive, Governance Institute of Australia

Julie McPherson, Company Secretary & Group General Counsel, Amcor

This session looks into the future and how it will disrupt the governance professional. It is based on insights from member-research undertaken by Governance Institute.

  • What is the Australian governance landscape and the role of the governance professional going to look like in 2025? 
  • How will the role change? 
  • What new skills and attributes will be required to keep up to pace and relevant?
Duration: 40 mins
3:30 PM - 3:40 PM

Closing thoughts

Megan Motto, Chief Executive, Governance Institute of Australia

Duration: 10 mins

'As a conference speaker I want to deliver value to my audience — the topic needs to be right and the conference organiser needs to refine the brief right up until the day of conference to make sure the speakers hit the mark. Governance Institute made sure National Conference 2018 delivered and I’m sure National Conference 2019 will be as meaningful. It was a total bonus that I found so many in my network attending — they helped me meet a lot more members and discover new ideas.'

Diane Smith-Gander FGIA, Non-executive Director, Wesfarmers and AGL

Sponsors and exhibitors